Categories
Yleinen

Yöllinen Brysselin piinapenkki

Kolme suurta EU-maata Saksa, Ranska ja Italia Merkelin johdolla runnovat läpi massiivista europakettia. Samassa rytäkässä  yritetään viedä läpi EU:n  seitsemän ( 7 ) vuoden yli 1000 mrd. euron budjettiraami sekä 750 mrd. euron ns.koronaelvytyspaketti.

Saksa johtaa neuvotteluja puheenjohtajamaana ja yhtenä hyötyjistä( mm.viennin turvaaminen) , Ranska suurimpana suoran avustuksen saajana ja Italia myös isona avustuksen ja lainan saajana. Etelän katolisten maiden ja protestanttisen pohjoisen ero tulee taas selvästi esille. Asioitaan parhaiten hoitaneet maat uhkavat joutua maksumiehiksi, kuten Suomi – taas kerran.

Jättipaketilla, jolla  kriisi ei suinkaan  vielä ratkea, ostetaan lisäaikaa liitoksissa natisevalle euroalueelle ja koko EU:lle. Nousee muutama kysymys:

1. Miksi pakettia runnotaan läpi yökausia? Eikä näinkin ison asian valmistelua voida tehdä niin, että päivän valoisa aika riittäisi. Jos takkuaa, niin otettakoon lisäpäiviä – ei öitä. Tai kokonaan uusi kokous parin viikon päästä.

2. Jos paketti on liian massiivinen, niin otettakoon työpöydälle kiireellisin ensin kuten koronaelvytys.

3. Eikö EU:n seitsemän vuoden budjettia ehdittäisi sopia lomien jälkeenkin?

4. Miksi nämä kaksi isoa asia on kytketty yhteen? Ehkä siksi, että miljardit eivät vaikuta niin suurilta kun niitä on kerralla massiivinen läjä pöydällä. Totutetaanko  kansa suuriin lukuihin? ( 1 mdr= 1 000  000 000 milj.euroa )

5. Uskooko joku, että  750 mrd.euron avustus/lainapaketti tulee riittämään?

6. Miksi EKP:n pääjohtaja Lagarde myös laittaa lusikkansa soppaan?

7. Miksi Suomen pitäisi osallistua velkarahalla Italian, Kreikan, Ranskan ja Espanjan elämän muodon tukemiseen? Viiden ( 5 ) miljardin euron  nettopanostuksella Suomi saisi taatusti paljon enemmän aikaan uusien, EU:n ulkopuolisten, markkinoiden viennin avaamisella.

Leave a Reply