Categories
Yleinen

Suomi tienhaarassa- konkurssiko edessä?

Koronakriisi ja sen seurauksena valtion velan räjähdysmäinen kasvu kutistaa entisestään Suomen taloudellista liikkumavaraa. Taustaksi joitakin suuntaa antavia julkisen sektorin talouslukuja:

Valtion budjetti 2020  n. 57 mrd.euroa + lisäbudjetti n. 6mrd.euroa on yhteensä  n. 63 miljardia euroa. Valtion velka tällä hetkellä n. 110 mrd. euroa, joka tulee kasvamaan vähintäin 20 miljardilla eurolla vuoden loppuun mennessä.  Melko varmasti  enemmän. Vuoden lopussa valtion velka huitelee jo  130 -150 mrd.euron haarukassa. Siihen vielä pari lisäbudjettia, niin ollaan yli 140 miljardin. Samaan aikaan BKT laskee, joten velkaantumiskäyrä kurvaa jyrkästi ylöspäin kuten Euroopan ”parhaan ”valtiovarainministerin Jyrki Kataisen aikana 2008 finanssikriisin seurauksena.

Valtion takuut : Kreikka + EVM n. 15 mrd.euroa. Suomen pankin vastuut EKP:n n. 2500 miljardin jo toteutuneesta ”elvytyspaketista” Suomen osuus n.1.8 % tekee m. 45 mrd.euroa. Jo päätetystä 500 miljardin ”koronapaketista” tekee n. 9 mrd.euroa. Muitakin takuuvastuita löytynee. Siis valtiolla tulee olemaa lainaa vuoden 2020 lopussa yli 140 mrd.euroa ja takuuvastuita n. 70 mrd.euroa ( alakantin arvio ). Yhteensä lainat ja takuut n. 210 mrd.euroa.  Jos lukuun lisättän kuntasektorin 36 mrd. euron velkataakka, ollaankin jo lähes 250 miljardin päätähuimaavissa luvuissa.

Kun valtion budjetti ( lisäbudjetteineen ) on . 63 mrd. euroa ja velat sekä vastuut n. 210 mrd. euroa on helppo nähdä miten pyhkii. Jos yrityksen velat  ja vastuut olisivat yli 3-kertaiset budjettiin nähden,  konkurssi olisi edessä vääjäämättä.

Mikä pelastaisi valtion velkakuormasta ? Me veronmaksajat viime kädessä. Mutta, kun todellisia veronmaksajia on koko väestöstä enää 20-30 %, ns. työtä tekevä keskiluokka. Loput väestöstö  ei maksa lainkaan veroja tai välttelee niitä. Kun veroamaksavan”keskiluokan” osuus on vieläpä laskeva, edessä odottaa todellinen kestävyysvaje jo ennen 2030- lukua.

Hallitus tukijoineen jakaa surutta rahaa oikealle ja vasemmalle – huom.velkarahaa!  Kun jaettaisiinkin vain kotimaan tarvitseville, mutta lainarahalla ryhdytään tukemaan  meitä rikkaampien välimeren maiden elämän tapaa. Summat ovat päätä huimaavia. Sitäpaitsi velkaralli on vasta alussa. Tuomas Malinen arvoi, että lopullinen saldo päätynee 2000 -3000 miljardiin, josta Suomen osuus 1,8 % eli 36 mrd – 54 mrd euroa. EU:n budjetin kautta jaettava raha, olipa se lainaa tai avustusta, merkitsee vääjäämättä yhteisvastuun kasvatusta eli Maastrichtin sopimuksen vastaista menettelyä. Kohti syvenevää integraatiota= liittovaltiota matkaa jatkuu.  Kukaan päättäjistä ei uskalla sanoa totuutta ääneen.

Odotan hartaasti sitä päivää, jolloin Suomi ensimmäistä kertaa uskaltaa sanoa EU:lle, että nyt saa riittää. Taloudellinen itsenäisyys on jo menetetty. Onko muustakaan itsenäisyydestä muuta kuin muistot jäljellä?

Leave a Reply