Categories
Yleinen

Suomi Saksan kainalossa kohti taloudellista tuhoa!

Suomi on ollut Saksan talutusnuorassa kauan. Aseellisesti Hitlerin liittolaisena viime sodissa. Turpiin tuli, mutta itsenäisyys säilyi nipin napin kuin ihmeen kautta.

Kun ei ollut kanttia pysyä itsenäisenä Neuvostoliiton romahdettua, piti liittyä kipin kapin Euroopan yhteisöön, EY, josta kehittyi nykyinen EU. Mutta miksi Suomen piti, muista pohjoismaista poiketen, liittyä myös valuvikaiseen euroon? Kannattaisi kysyä Paavo Lipposelta ja Sauli Niinistöltä, EU:n ytimeen pääjunailijoilta.

Nyt  euroalueen valuvikaa yritetään paikata massiivisilla tukipaketeilla. Lienee useimmille selvää, että eri kokoisten ja kilpailukyvyiltään erilaisten jäsenmaiden menestyminen yhteisellä valuutalla , eurolla, ei vain onnistu .Ei ole onnistunut 20 vuodessa eikä tule onnistumaan jatkossakaan. Miksi historiasta ei opita?

Vuoden 2008 finanssikriisissä pumpattiin yli 200 mrd. euroa  Kreikkaan sijoittaneille pääasiassa Saksan ja Ranskan pankeille sekä muille rahoittajille. Kreikkaa hyödyttämään päätyi  lopulta vaivaiset 10 mrd.euroa. Tästä on mm. Jan Hurri Iltasanomissa ansiokkaasti kirjoittanut.

Suomi sinnitteli kyseisestä lamasta kuiville 10 vuodessa ja pääsi hieman yli  vuoden 2009 bkt:n tason, kun korona-kriisi iski taloudelta jalat alta. Hallitus on päättänyt massiivisesta velanotosta n. 20 mrd. tähän mennessä entisen n. 110 mrd. euron päälle. Melko varmasti sekään ei tule riittämään.

Heti Saksan EU:n puheenjohtajuuskauden alussa ”poliittisesta horroksesta” herännyt Saksan liittokansleri Angel Merkel ryhtyi Ranskan presidentti Macronin tuella ajamaan nopeasti ja voimalla ns. koronatalouspakettia, 750 mrd. euroa. Siitä 500 mrd. suoraa avustusta  ja 250 mrd. lainaa. Varmaankin pienin viilauksin paketti mennee läpi. On hyvä pitää mielessä, että se on vasta alkusyötti. Yksin Italian pelastaminen veisi koko potin. Entä Ranska, Espanja ja Kreikka. Kenties monta muutakin maata.

Merkel on jo monta vuotta sitten ottanut missiokseen Euroopan integraation loppuunviemisen. Selkokielellä sanottuna EU:n liittovaltion luomisen. Nyt hänellä on loistava tilaisuus toteuttaa unelmansa. Mitä miekalla ei saatu saadaan eurolla.  Saksahan hyötyy EU:n ytimessä eurosta, jonka johdosta Saksan kilpailukyky on parempi verrattuna, jos Saksalla olisi  oma markka käytössä.

Miksi  Suomella pitäsisi  seurata Saksaa kuin hai laivaa? EU:n pohjoisella reunalla ja  pääasiassa investointituotteiden viejämaana Suomen  vienti ja talous ei nouse eurolla, vaan omalla kelluvalla valuutalla, jota oma keskuspankki loisi. Yhteisvastuiden ja EU:n verotusoikeuden avaaminen vaikkakin ”poikkeuksellisesti” avaa portin liittovaltiolle, tosin velkkaunionin kautta. Tukipakettien kasvaessa Suomi joutuisi niin suuriin velka- ja takuuvastuisiin ,että kamelin selkä katkeaisi ja taloudellinen itsenäisyys menisi lopullisesti.

Suora ehdotus hallitukselle ja päättäjille onkin : olkoon käsillä olevan tukipaketin ja tulevien avustus/ velkasuhde  mikä tahansa, Suomen ei pidä mennä mukaan lainkaan.

Nyt Suomella on tuhannen taalan paikka  käyttää veto-oikeutta ja sanoa kylmän viileästi EI. Sitähän perustuslakivaliokuntakin suosittelee. Nyt tarvittaisiin kuuluisaa Talvisodan henkeä, mutta löytyykö sitä?

Leave a Reply