Categories
Yleinen

Sotea pukkaa. Entä maakuntien itsehallinto?

Nyt siis Marinin hallitus Krista Kiurun johdolla vääntää sotea maaliin. Yön pitkät ja uuvuttavat tunnit on otettu käyttöön. Onkohan oppia haettu Brysselistä?

Loppuviilaus on Kiurun mukaan kiinni miten valtion tuet jaetaan alueille? Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille. Demareilla on kokemusta julkisen rahan jaosta. Siinä nykyhallitus on ainakin onnistunut. Toisten rahaa, ulkomaalaisilta rahoittajilta lainattua, jaetaan oikealle ja vasemmalle eteen ja taakse niin, että heikkoja hirvittää.

Mutta takaisin soteen, jonka mukana maakuntahallintoa justeerataan uuteen asentoon. Malli näytää olevan, että maakunnat toimivat jatkossakin Helsingin byrokraattien suosiollisen avustuksen varassa jonkinlaisena rahanjaon etäispäätteenä, josta maakunnallinen itsehallinto on kaukana.

Miksi ei mennä Tanskan ja Ruotsin malliin, jossa maakunnilla on verotusoikeus eli oikeus hankkia  omaa rahaa? Se toisi aitoa itsenäisyyttä ja vastuuta. Itsenäisten maakuntien alapuolella toimisivat itsenäiset kunnat sovittujen tehtävävien jakojen puitteissa ja saisivat fuusioitua omaan tahtiinsa ehkä enemmän porkkanaa kuin keppiä käyttäen.

Jos todella haluttaisiin itsenäinen maakuntahallinto, pitäisi säätää myös ettei kuntapoliitikko saisi olla samaan aikaan sekä kunnan että maakunnan valtuustossa. Näin toimitaan mm.Tanskassa.

Veronkeräys  kansalaisilta hoituisi myös Tanskan tapaan. Verokortista näkyisi mikä on valtion, maakunnan  ja kunnallisveron osuus. Prosenttiosuudet voisivat vaihdella tietyissa rajoissa eri maakunnissa, koska kahta samanlaistahan ei ole. Joustavuus siinäkin olisi hyvä asia.

Sitäpaitsi perustuslaki antaa mahdollisuuden maakuntaitsehallinnolle, jopa edellyttää sitä.

Jotkut vielä muistavat ajan, kun Suomea ajettiin EU:iin. Puhuttiin maakuntien Euroopasta. Ei puhuta enää.

Tosin vielä puhutaan itsenäisestä Suomesta, mutta onko sitäkään enää – aidosti?

Leave a Reply