Categories
Yleinen

EU on sosialistinen projekti

”EU on sosialistinen projekti”, näin totesi Tanskan taannoinen pääministeri Poul Nyrup Rasmussen olessaan tulloin Euroopan sosialistien puheenjohtaja.

Julkisen sektorin kasvu, pöhöttyminen , nopea velkaantuminen kirittävät sopivasti Poul Nyrupin Rasmussenin lausahdusta. Se myös selittää miksi  eri maiden sosiaalidemokraatit tukevat EU:n integraation syvenemistä. Porvaripuolueet  taas tukevat vapaan kaupan ja  yleisen liberalisoinnin nimessa. Vastahankaan haraavat vain ns.populistipuolueet, jotka usein hajoavat sisäisin riitoihinsa. Johtopäätös on, että Euroopan sosialistinen liittovaltio tulee. On vain kysymys milloin?

Muutamia tekijöitä, jotka vaikuttavat em. kehitykseen:

  1. EU:n jäsenvaltioiden kasvava velkaantuminen- sekä suurten että pienten. Tästä hyvänä esimerkkinä koronan varjolla  tehdyt massiiviset EU:n lainaelvytyspaketit ( 400 mrd.+750 mrd. ) sekä isot kansalliset velalla tehdyt elvytyspaketit.
  2. EU:n perussäännöillä on pyyhitty pöytää. ”Tämä on vain kertaluonteinen poikkeustapaus”, jolla perustellaan EU:n komission ajamaa ns.”koronaelvytysohjelmaa”, joka tuskin elvyttää ja jossa korona on vain savuverho. Sitä paitsi jatkoa seuraa melko varmasti.
  3. 2008 finanssikriisissä oli kyseessä pikkuisen Kreikan pelastaminen jo tuolloin massiivisella  240 miljardin lainapaketilla. Tosin vain 10 mrd. summasta koitui Kreikan hyväksi , loput etupäässä Saksan ja Ranskan pankkien pelastamiseksi.
  4. Tällä kerralla älykkään nokkelalla keinolla, lainaamalla EU:n budjettia vastaan, saatiin myös Ei- euromaat mukaan maksumiehiksi. Selitys lienee mm. Ruotsin ja Tanskan sosiaalidemokraattien johtamat hallitukset. Saatiin sosialistinen integraatioprojekti nytkähtämään kunnolla eteenpäin. Tuskin näiden maiden viennin turvaaminen Välimeren kriisimaihin kelpaa selitykseksi.
  5. Ensi kertaa isot maat kuten Italia ja Ranska  ( EU:n 2. ja 3. suurimmat taloudet ) saavat  muhkeat avustukset, joita ei tarvitse maksaa takaisin.

On päätetty siirtyä velka- ja tulonsiirtounioniin. Vaikea kuvitella, että kyseessä olisi kertaluonteinen toimenpide. Pienen Suomen hallitus meni mukaan ilman sanottavia soraääniä. Enemmistön turvin eduskunnan hyväksyntä on myös turvattu. Saarikon luotsaama keskusta on joukossa mukana.

Suomella näyttää olevan edessä EU:n reuna-alueena kurjistumisen tie. Euron vahvistuessa esim.US- dollariin nähden, Suomen kilpailukyky ei riitä viennin kautta talouden nousuun. Valtion nopean velkaantumisen myötä julkinen sektori paisuu entisestään. Matka kohti sosialismia jatkuu.

Ylivelkaantuneet kansallisvaltion tulevat putoamaan kuin kypsät hedelmät EU:n liittovaltion syliin.

Leave a Reply